.

Tuesday, March 9, 2010

mai felallas

...vagy inkabb leules? Szegeny Mummer ma reggel hatkor mar enyhe hoemelkedessel ebredt; ekkor meg Andras es anyosom nem adtak neki lazcsillapitot, hatha lemegy magatol. Na, reggel nyolcra mar 39C volt,akkor adtak neki. Hivtam az orvost, 11:15-re kaptunk idopontot. Ekkor szegeny gyereknek a lazcsillapito ellenere is 38C-os laza volt, ennek ellenere az orvos tovabb hezitalt; mondvan igaz, hogy mar ket hete beteg, de ugye a hetvegen jobban volt? Igyhat ez valoszinu (?!) egy kulon fertozes, kezdodik elolrol a napok szamlalasa (azaz ismet egy hetig kell folyamatosan laza legyen, hogy szoba kerulhessen az antibiotikum. Komolyan ezt a szot itt feketevel, nagy, ijeszto betukkel kene irni, ugy felnek tole. Summa summarum, hogy kizarjuk az esetleges tudogyuszit es sulyosabb gyulladast, elkuldott tudo rontgenre es vervetelre is. Lesz belole verkultura majd par nap alatt, meg megneztek belole a feher es vorosvertest szamot is (sot ha mar arra jartunk, levettek a vert az egyeves kori rutin olom-szint meresre is). Namost mazli, hogy a radiologia es a labor is a szomszed epuletben volt, igy tulestunk az egesz torturan delutan fel negyre. Akkor faradtan hazaestunk (Bubu a kocsiban elaludt); persze mire felvittem a szobajaba, felebredt. :-(
Este otkor hiv a doki,hogy a rontgen szerint tiszta a tudeje, es a sejtszamlalas is normalis ertekeket mutat; igy tovabbi kezeles egyelore nem indolkolt, csak csillapitsuk a lazat. Hip-hip-hurra.
Hozzateszem, beteg,lazas gyerektol vert venni nem volt egyszeru, meg ilyen ugyes profi noverkeknek sem mint akik csinaltak; megszurtak szegenyt mindket karjan, mire lejott eleg. Sirt, mint a zaporeso. De ez piskota volt a rontgenhez kepest: abban egy olyan kozepkori kinzo-eszkozbe nyomoritjak be szerencsetlen babakat, hogy valami fortelmes. Ilyen:

Namarmost Bubuka eleg husi,es szerencsetlen nyomorult gyereknek a karjai alig fertek, nyomta rettenetesen ez a kemeny plexi szar, ugy de ugy visitott, hogy szornyu, en meg vele sirtam. Remes volt. Szoval tanulsagok:
itt nem adnak antibiotikumot, akkor se, ha a gyerek 2 hete beteg, lazas, es szemmel lathatoan nem javul. Kizarolag strep throat-ra, fulgyulladasra es tudogyulladasra. Ja es mint dokiba kifejtette, az intenziven, ha mar nincs vesztenivalo.
A vert vevo braziliai noci mondta, hogy neki is ugyanekkora gyereke van, es 2 honapja (!) beteg, de neki se adtak meg semmit. Eljen, vissza a kozepkorba, johet a fokhagyma, kamilla tea, raolvasas, vagy a mai esetben: a vercsapolas. Mi johet meg, nem tudom.
Hagyott egy uzit dokiba, hogy holnap hivjam fel ha nem javul. De minek, kerdem en? Verbalis hatbaveregetesert? Olyan idegtepo, ahogy "nyugtatja" (valojaban idegesiti) az embert.

Hogy nekem hogy elegem van...

4 comments:

Blacktulip said...

Andi, nagyon sajnálom Bubbert, ezt a képet meg is könnyeztem, szerintem ez a baba az egyetlen, amelyik nem sír ebben az üveghengerben! Válts dokit, ha lehet...vagy a protokoll mindenütt ugyanaz? András nem tud valami kollegát?

Andrea said...

Hat en se ertem a kepet nezve, hogy miert nem uvolt ez a gyerek. Biztos csak elethu gumi modell? Fene tudja, de en is tuti visitanek ahogy birnek, ha engem igy beszoritananak, plane ha nem is ertenemm, hogy minek.

Sajna Andras ex-kollegai vagy Magyarorszagon vannak, vagy Bronxban. A protokoll a CDC szerint valoban az,amit az en feleszu orvosom kovet, azaz: mindent, csak azt ne. De nem erdekel, keresni fogok egy orvost, akinek van jozan esze, mert ajanlas ide vagy oda, ez mar nem vicc.

Anonymous said...

Szia,
szegény Bubu, ez nagyon gáz. Ez olyan mintha dél afrikában élnétek, vagy nem is tudom, már bocs.
Én tudom, hogy itt több, mint 10 éve van gyors teszt, ahol pár órás szaporítás után a vérkultúra elemezhető, igaz gyorsteszttel, tőlem éjjel vettek vért, reggelre eredmény volt. Még a portás is be tudja tenni a rázatóba éppen ezért.:) Mondjuk lehet ahhoz benn kell feküdni intézményben.

Vért itt ujjbegyből vesznek, nem vénáznak ekkora gyereknél, sztem lázasan ez is éppen elég, tudom mi is végig nyomtuk.
Bakker mindig tudsz meglepetést írni...:(

Mondjuk sztem ilyen magas lázat ált. virális fertőzés okoz, persze ez csak általánosság.

Remélem gyorsan jobban lesz kis Bubber.
Gréti sok gyógypuszit küld neki.

Moncos

Tee said...

A mi gyerekorvosaink(mert van vagy 4 a praxisban)soha nem kinoztak a gyereket ha ennyi ideig beteg volt, mindig adtak valami gyogyszert. Nalunk nem kell soha varni napokig, hogy lazas legyen es csak akkor mehetunk stb. Ha hivom oket, mehetunk aznap , sot meg szombaton is ott vannak fel napot. Szoval vannak itt is normalis gyerekorvosok, csak meg kell talalni oket! Ezzel csak azt akarom mondani, hogy biztos talalsz valaki normalisabbat, ha keresgelsz! Nekunk is ez a masodik gyerekorvosunk, mert az elso nagyon nem jott be...Remelem azota mar jobban vagytok!