.

Friday, October 28, 2011

Gellert es a reflux

Tegnap voltunk a hivatalos egy honapos viziten. Minden rendben, no mint a gomba, stb. Viszont mikor kerdezte a doki, hogy es ugye mar alszik legalabb egyszer egy nap 3 de inkabb negy orat? - na akkor rohogogorcsot kaptam. Ahh mondom, dehogy; ha szerencsenk van, akkor kettot. De altalaban masfelet, van hogy egyet. Es van hogy felorankent akar egy icipicit enni, sorozatban. Kerdezte azt is, hanyik-e, mondtuk hogy rendszeresen, bofivel, es aztan utana akar egy oraval is meg bukik fel feligemesztett cuccokat, fajdalmas visitas kozben. Hat kiderult ezt ugy hivjak, Gastroesophagealis reflux (GER), szerencsere annak nem a betegseg formaja (GERD), csak siman gyomoroegese van a koloknek gyakorlatilag. Vagyis nem zar jol a gyomor zaroizma, es szerencsetlennek ereszti vissza a nyelocsovebe a savas kajat. Ezert nem akarja hogy letegyuk, mert ha vizszintesen van, ez megjobban kinozza. Es ezert akar keveseket, gyakran enni. Kerdeztem, mit lehet tenni; hat egyelore surubb tapot fog kapni, meg emelt fekhelyet, es eves utan jo sokaig kell kezben legyen (na ez eddig is megvolt, mas valasztas nincs is). Javasolt meg ezt-azt, de ha mas nem segit, lehet gyogyszert kap majd. Egyelore ejjel  a surubb tap es az emelt fekhely egyutt segitett legalabb annyit, hogy aludt ketszer is ket orakat, ami mindjart jobb mint az egy-masfel. 
No majd tudositunk, hogy mi lett ezzel; az egyik jo hir az, hogy szepen no ennek ellenere, a masik meg hogy a legtobb gyerek kinovi ezt fel, vagy legkesobb egyeves korara. Kitartas, elvtarsak, kitartas...

4 comments:

AndiLeila said...

Andi, Remelem javul majd Gellert, ahogy no.
Mondjuk azert azt furcsallom, hogy csak igy ranezesre refuxnak nevezte meg ezt az orvos. Altalaban azert szoktak egy vizsgalatot is csinalni ilyen esetben. Anno Gracienek is meglett csinalva, mert belole is sugarban jott ki a kaja 1-1 bufizes utan, meg orakkal kesobb is. Amugy ezt tenyleg az ido fogja majd megoldani, foleg akkor lesz jobb, ha mar Gellert ulni tud es tobb szilard etelt eszik majd.

Pusza nektek!

GarciaTimi

Andrea said...

Ranezesre? Nem ertem; azert mondta, amilyen tuneteket mutat. Milyen vizsgalatra gondolsz? Gracienek mitol lett jobb a sugarban hanyas?

AndiLeila said...

Miket akkor bekultek a korhazba es valami feher lottyott kellett meginni Grcaienek, aztan egy gep alatt megrontgeneztek. Ha jol emlekszem. Nem egy fajdalmas eljaras, de a gyereknek azert szar volt, mert a vizsgalat elott nem ehetett mar ejfeltol. Aztan hogy magyarazod meg egy par hetes gyerekenek, hogy attol megt ehen akar halni, nem ehet...
Nekunk tenyleg csak az ido oldotta meg, ahogy nott egyre kevesebb bukas volt es sokkal kisebb intenzitasu. De Gracie tenyleg cak akkor hagyta abba teljesen mikor mar ulve evett es szilad kajakat kapott nagyreszben 10-12 honapos koraban. A magyar gyerekorvos meg azt is mondta, hogy az ilyen gyerekeknek szoja alapu tapszer nemigazan jo, es mikor azt elhagytuk, attol is jobb lett kicsivel.

GarciaTimi

AndiLeila said...

te jo eg!! akkor orulok, hogy nem kellett ezt vegigszenvedjuk. En szojat nem is adok neki, hanem ezt a rizskemenyitos tapot (enfamil AR), felesben a simaval. Egyelore bevalik, ugy nez ki.