.

Saturday, April 16, 2011

Perecelunk

Tegnap ez volt a csaladi program, hogy az egyik volt osztalytarsam receptje utan perecet csinaltunk. Nagyon finom lett, azon melegen megettunk egy csomot, de meg ma is nagyon jo, nem szaradt meg.
Kepek (a  vegen nehany apas-rajzolos kep is van, ugy termeszetesen mikor esik? hetvegen. Mindig).



Recept:

Perec

hozzávalók az előtésztához:
500g liszt
10g élesztő
10g só
350g víz

12 perechez:
400g előtészta
500g liszt
15g cukor
10g só
50g sózatlan vaj
100g tej
100g víz
1 tojás összekverve egy csipet sóval (tojásmáz)

elkészítés:
1. Az előtészta hozzávalóit rugalmas, sima tésztává gyúrjuk és 6 órát pihentetjük szobahőmérsékleten, vagy 12-48 órát hűtőben letakarva.
2. Összekeverjük a perec hozzávalóit (elég kemény tésztát kapunk) és gyúrjuk pár percig
3. 1 órát hagyjuk kelni kilisztezett tálban
4. A tésztát 12 egyforma darabra osztjuk és mindegyiket 20-25 cm hosszú hengerré formázzuk.
5. Perecet formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd lekenjük a tojásmázzal és hagyjuk 1 órát pihenni.
6. közben a sütőt előmelegítjük 250 C-ra
7. a pereceket ismét lekenjük a tojásmázzal és megszórjuk durvaszemű
tengeri sóval vagy szezámmaggal és kb. 12 percre a sütőbe tesszük.

Megjegyzes: En az egesz elotesztat felhasznaltam, nem mertem ki belole 400g-ot, es a hutoben hagytam egy ejszakan at. Szeritem inkabb 16 reszre kell osztani a tesztat formazas elott, es azokbol ceruza-vastagsagu felmeteres kukacokat sodorni, maskepp tul vastag lesz. 250C az kb. 526F.

0 comments: