.

Monday, May 3, 2010

vulkan, majdnem

Mai program az lett, hogy elmegyunk a Kilaueara, ami a legaktivabb vulkan itt, lava-nezobe. Ez egy igen korai reggeli kozben dolt el, ugyanis Andras hajnalban felkelt, kirohant a teraszra, es felkialtott, hogy "Ez kiraly, azonnal gyere ki, ezt latnod KELL!" Ugyhogy mivel ezek utan zero remenyem maradt tovabb aludni, hat kikaszalodtam. Reggel kilencre mar nemcsak a reggelin voltunk tul, de korbejartuk a szalloda viragoskertjet is, es a medence mellett iszogattunk a tejeskavenkat. A kert maga gyonyoru, en nem gyozok csodalkozni, mennyi kenyes szobanoveny duvad itt, mint a gyom, mindenutt. Nameg a tanyerni hihetetlen szines ezerfele virag, meg az embermagassagu katuszon is. Kavezas kozben lehet a partnak csapodo hullamokat nezni, es drukkloni a rakoknak, hogy ne vigye el oket a viz (nem viszi, ennyi labbal jol lehet kapaszkodni).

Mivel tul meleg nem volt, gondoltuk, menjunk kirandulni. Bevagodtunk a musztangba, odacsaptunk a menesnek, es az elso kihult lavamezoig meg se alltunk. Itt a drama mar reg lezajlott, vagy husz eve egesz pontosan, de a taj most is holdbeli, csak nehany szaraz fucsomo kuzd a fekete kovek kozt. Andras osszeutott kettot, es olyan hangja van mint az uvegnek, nagyon fura. Uregesek, megis nehezek. Haza akart hozni egyet, de lebeszeltem, jo helyen van az ott a testverei kozt.

Az ut maga is szep volt, eloszor lapos majd egyre hegyesebb videken ment a keskeny kis utacska, tiszta kaland. Mellettunk tipikus tropusi hazak, templomok, na es a novenyzet ami mindent felulmul. Kave az csak ugy no, mint a dudva, es ezerszinu hibiszkuszbokrok mindenutt.

Vegul nagy soka felertunk a vulkanra, es kiderult, hogy annyi kendioxidot lok ki mostanaban a krater, hogy csak messzirol egy behatarolt pontrol lehet nezni, kulonben az ember megfullad. Igy is elmeny volt, a goz csak ugy jon ki az ember mellett a foldbol, nagyon izgi. Latszik a krater is ahogy okadja ki a fustot magabol.
De elo, voros lava az sehol nem megkozelitheto most a parkban, ugyhogy kisse lelohadt lelkesedessel jottunk el. A parkban megmasztunk egy masik kis 1 merfoldes osvenyt, lattunk valami vadtyukra emlekezteto madarakat, az azert edi volt. No meg mozogtunk egy keveset, ami jol esett az autozas utan ellaposodott hatsofelunknek. Andras talalt egy fa tronust is, ami ket fa ideiglenes talalkozasanal alakult ki.

Hazafele utbaejtettuk a fekete homokos partot, amirol kiderult, hogy feketenek ugyan fekete, de homoknak nem annyira homok, mint inkabb aprora tordelt vulkani ko, jo eles, szoval inkabb maradtunk a messzirol csodalas mellett. De valoszinu csak mi vagyunk ilyen nyuzugek, mert tobben is csaladostuk furodtek (a borus, esore allo id es a maximum 25 fok ellenere).
Szepnek azert gyonyoru. :)

Ennyi felsiker utan rankfert valami jo, hehe. Es az ember neha a legmeglepobb helyeken talalja meg a boldogsagot: ma peldaul egy helyi hamburgeresnel. A netrol neztuk ki oket, es le is akartam fenykepezni a burgert, de olyan finom volt, hogy mire eszbekaptam, mar csak a sulkrumpli maradt, annak is csak a fele. De biztos visszamegyunk meg, remelem akkor kevesbe ehesen, hatha akkor lesz kep is a kajarol. Andras egy 3 husos monszter hambit tomott be, en valami grillezett halast, de az is akkora volt, hogy ihaj. Es noha se a hus, se a hal nem volt zsiros (!), megis szaftos es rendkivul izes volt, jaj, osszefut a nyal a szamban ahogy eszembe jut. Raadasul helyi bio-marhabol csinaljak, mindent ott heyben, kezzel, frissen, es ez erzodik is. A tulaj noci szolgal ki, cowboy kalapban. :-))

Ezek utan mi van meg hatra? Igen, a Costco. :-D Biza van itt is, es persze nem hagyhattuk ki, lelkes rajongokkent, ugye (na meg valamit reggelizni is kell). Ugyhogy, rohogjetek, de pl. Andrasnak ott vettunk hawaii inget, es ahogy korulneztem, vissza founk oda jarni meg helyi kajakert is. Mert az is van.

No ennyi rohangaszda es kaland utan aztan hazajottunk, bedobtunk egy-egy helyi sort (Fire Rock Pale Ale, a Kona Brewery-tol), es megneztuk a kepeket, amiket csinaltunk. Nezzetek meg ti is.

0 comments: