.

Sunday, May 9, 2010

Tovabbi kalandok

Ma vegre hazaestunk nagy hullan, de azert meg gyorsan bepotolom a tartozast az utolso napokrol.
Eloszoris: voltunk lovagolni! Terveztuk mar indulaskor, hogy ha lehetoseg lesz erre, nem hagyjuk ki, es nem is tettuk.
Hosszan gondolkodtunk, hogy hova es milyen turara menjunk, vegul a "Paniolo adventures" mellett dontottunk, mert ezeknel lehetett ugetni es vagtazni is, szoval valoban erezhette az ember a szabadsag szelet. Na meg a helyi iodjarast is, a 2.5 ora alatt jutott esobol, szelbol es napsutesbol is, olyannyira, hogy a borig azott cuccaink meg is szaradtak mire visszaertunk. Extrem hely ez, na!


Ennyi elmeny es fizikai megterheles utan kellett valami kulinaris elvezet is; ismet hallgattunk kedvenc utikonyvunkre, amibol a lovas helyet is valasztottuk:

Tehat baratunk, Doughty javaslatara a Huli Sue's nevu lebujban kotottunk ki, ahol Andras sajat bevallasa szerint "elete legjobb" disznosultjet ette, ami ujradefinialta az omlossag fogalmat: tenyleg, szo szerint leesett a hus a csontrol ahogy az ember hozzaert!
En beertem egy BBQ bordaval, melle grillezett ananaszt kertem es rantott hagymakarikakat. Mert rossz nekunk.
No de hogy meg rosszabb legyen, desszertnek meg lenyomtunk egy hazi mangos cheesecake-et helyi Kona kaveval. Ahhhh.

Ezutan abszolut mozgaskeptelenne valva bevagtuk magunkat a kocsiba, es elmentunk az Akaka-vizeseshez. Azt egy kisebb botanikus kert-szeru erdoben lehet megtalalni, rovis seta utan, mikozben az ember rajon, mennyire eltorpul a helyi flora mellett. Gigaszi bambuszok, oriasi tropusi viragok, es persze a forro, paras levego, ami miatt ott ugy no minden, ahogy.

Ekkor mar csak egy valami maradt hatra, a lava, az elo,mozgo, dramai lava,amit sehogy se sikerult eddig lencsevegre kapni. Igy mikor az egyik lovastarsunk reggel mondta,hogy itt es itt, valami felreeso ut vegen megnezheto, hatmuszajvolt belevenni a programba (pedig marha messze volt). No de mindent a lavaert, mentunk, rendithetetlenul. Vegul oda is ertunk az ut vegere; ott aztan valoban volt drama, a lava altal elontott mezon maganyosan allnak a hazak, amiket azota ujra felhuztak a szerencsetlen tulajok. Van direkt lava-turizmus parkolo, ahol huszadszor meg kell igerjuk, hogy egeszsegesek vagyunk es igen, vallaljuk a kockazatot, majd csatlakozva a tetemes embertomeghez elindulunk a merfoldes uton a remelt izgalom fele. Hosszu-hosszu ut utan ujabb barikad, ujabb figyelmezteto tablaval, majd ott alltunk a lezart uton, amin csiga-lassusaggal araszolt a lava, tokeletesen unalmas szurke szinben, epp a legszelen vajmi halvanyka rozsaszin foltokkal, meg valami egeszen szanalmas kis gyufaszalnyi tuzet okozva az utszeli gazban. Mindezt tiz meterrol, mert ott a barikad.
Ahogy Cartman mondana: "That's LAME!"
Oh well, azert a messzi tavolbol szep volt a mozgo lava forro goze is, meg a friss kovon rogton elobujo zold novenyzet. Szoval nem mondanam, hogy teljesen hiaba mentunk oda, de legkozelebb tuti befizetunk valami profi turara, mert ez igy eleg anti-klimatikus volt.


Vegul az utolso napot megint aktiv semmittevessel toltottuk, hol a medenceben, hol a parton setalva, csak delelott mentunk el a Greenwell Farmshoz, akik a helyi Kona kave egyik leghiresebb es legnagyobb eloallitoi. Ugyan a kavecserjeken meg zoldek voltak a kavebabok, de azert sok erdekes dolgot mutattak: peldaul, hogy ez a noveny (ami nelkul nem tudom, hogy kelnek fel :-)) honapokon keresztul viragzik, igy minden bogyo kulon, mas idopontban erik meg, igy honapokon at tart a szuret is. Es bizony egy kavebab csak pirosan jo, se zolden, se tulerve nem hasznalhato semmire, igy kezzel kell szuretelni a maximalis hozam erdekeben. Az is kiderult, hogy egeszen az elmult evig a kave piros husat es hejat kidobtak, mig valaki ra nem jott, hogy az milyen finom, es mennyire tele van szuper antioxidansokkal, es most meregdragan aruljak a levet. :-)
Volt kavekostolo is, es persze el is csabultunk, ahogy kell: komolyan en ilyet meg nem ittam: ehhez nem kell se tej, se cukor, tokeletesen finom feketen is. Ugyanolyan aromas, de egyaltalan nem keseru vagy savas. Hat hiaba, a Kona kave... Az egesz vilagon csak ezen a szigeten no ilyenre, itt is csak egy par hektaros teruleten idealisak a korulmenyek hozza. Ki is talaltam, hogy ha oreg leszek, ez lesz az egyik hobbim, magam fogom noveszteni a kis kavecserjeimet.

0 comments: