.

Monday, September 11, 2017

Iskolai orulet, de aztan minden jo, ha a vege jo

Onnan kezdem, hogy tanulva elozo hazunk ertek (nem) novekedesebol, elhataroztuk, hogy ha uj hazat nezunk, az csak nagyon jo iskolakorzetben lehet. Igy nagyon orultunk, mikor kivalasztott hazunk valoban a varos egyik legjobb iskolajahoz volt seta tavolsagban, szep jatszoterrel. Errefel ma elmentem, hogy beirassam oket, es kozoltek, hogy Bubu sajnos nem jarhat ide, mert nincs hely harmadikban. Akkorat neztem, hogy majd' kiesett a szemem. Mondom, mi?! dehat ez a korzeti suli. Hogy-hogy nincs hely? hat akkor mi lesz? Azt mondja, hat, ilyenkor maisk iskolahoz viszi majd a busz, es ha lesz majd hely valamikor, akkor jarhat majd ide. Es hova viszik, kerdem. A szomszed suliba. Aha. Megneztem, az ugyan nem 9/10-es minositesu, csak 6/10, de na oke. Es mikor vigyem oda? Ah, majd ok hivnak.
Varunk, varunk, erre fel harom fele felhivnak egy tok masik sulibol, hogy na akkor holnap vihetem is oket. De mondom, nekem nem ezt az iskolat mondtak. Ja, hat kerem, ez van, a kozpontban "igy dontottek". Utananezek, erre ennek kiderult, hogy csak 2/10-es minositese van, azaz khm... nem jo.
Ezen kicsit kiakadtam.
Aztan irt epp uzenetet az egyik hetvegen az anglikan templomban megismert anyuka, hogy kerdezzunk ra, ha erdekel minket, van-e a Montessoriban hely. Felhivtuk, nincs. Harmadikban Bubunak van, de a kicsinek nincs, es olyan hosszu a varolista, hogy nem is valoszinu, hogy lesz.
OK, ez kilove. Akkor rakerestem, milyen mas magansuli van. Ketto jott szamitasba, egy katolikus es egy reformatus. A reformatusban szerdan lehetett megnezni a sulit, a katolikus viszont meg ma athivott, ha gyorsan oda tudunk erni. Na rohantunk is csaladilag, es nagyon kellemesen csalodotunk. Noha a weboldal alapjan uberszigorunak tunt, szemelyesen egyaltalan nem voltak azok, sot, kifejezett kedvesek, meg Bogyo is siman szobaallt veluk (pedig kokemeny Metallicas poloban kente). Bubunak tetszett a kulon tudomanyos kis epuletke, es van am konyvtar is, naaagy jatszoter, naaagy tornaterem, es haromszor van szunetuk egy nap. Masik hatalmas elonyuk a vallasos hatteren kivul az, hogy mindket gyerek egy idoben, reggel nyolckor kezd, es delutan haromkor vegez. Ugyanis a rendes suliban az otevesek csak napi ket es fel orat vannak ott, es nincs napkozi se, vagyis az ember egyszerre viszi oket, aztan a kicsiert elmegy delre, a nagyert meg haromra; szoval nem tudom, mikor tud barmit intezni, dolgozni, semmi.
A reformatus is nagyon jonak hangzott, kiveve, hogy osszevonva tanitjak az elso harom es a negyedik-otodik-hatodik osztalyt, ami nekem kicist fura; aggodnek, hogyan lehet igy vajon tudni, hogy halad a gyerek a hasonlo koruakhoz kepest. Itt a katolikusban nagyon jo akademiailag az oktatas; magasan az allami iskolak felett vannak minden targybol. raadasul kisletszamu osztalyok vannak, es a gyerekek egyutt maradnak evrol evre a tarsaikkal (mig az allamiban minden evben ujrakeverik oket).
Szoval miutan minden megneztunk, ugy dontottunk, ide fognak jarni; ugyhogy mivel egyenruha van (sotetkek gatya + feher vagy vilagoskek galleros polo), elrohantunk gyorsan megvenni, es ha minden jol megy, holnap mar kezdhetnek is.
Ez az az suli: Holy Rosary Catholic School. Drukkoljatok, hogy jol menjen minden.

0 comments: