.

Thursday, June 8, 2017

Otodik nap: Del-Dakota es Wyoming

Kineztuk tegnap, hogy van egy mamutos fosszilia-lelohely es utba esik Mount Rushmore-ba menet, igy ott kezdtuk. Csodas hely, bar joval inkabb ki van epitve, mint a nebraszkai hamuba temetett verzio, es tobb ember is volt. Itt is eloben lehet figyelni a valodi asatast, de itt foleg mamut csontok vannak, bar akad medvekutya es egyeb allat is boven. A mamutok allitolag ugy kerultek ide, hogy a jegkorszakban ez egy hoforras volt, aminek a partja csuszos lehetett, es az allatok beleestek, mikor a meleg korul novo fuvet akartak legelni. Nagyon high tech volt az egesz, kis fulhallgaton hallotuk, ahogy a vezeto elmagyarazott mindent a csoportnak, mert tobb csoport is ment korbe, es igy csak azt hallottuk, amit o mond. Bubu figyelmesen vegighallgatta az egeszet, majd egybol olyat kerdezett, amire nem tudta az illeto a valaszt. :-)) Ugyanis volt egy csontvaz, aminek hianyzott a feje, es az volt ra a magyarazat, hogy mivel a mamutok fejeben nagyon az arcuregek, az miutan az allat elpusztult, a felszinre uszott bomlas kozben/utan. Erre Bubu megkerdezte, hogy akkor a tobbinek miert nem hianyzik a feje, azoknak tan nem ugyanolyan a koponyafelepitese? (Hummoges). Vegul becsuletere legyen mondva, megkerdezte a vezeto a kutatoktol akik azt a valaszt adtak, hogy ez az egyed kulonosen lassan csuszhatott bele, es ezert. Mire Bubu mondta, hogy igen, meg az is lehet, hogy miutan elpusztult, egy dogevo elvitte a fejet. Ami valoban logikusabb magyarazat, mert valoban a godor szelen van amugy a joszag, szoval majdnem kimaszott, de aztan megse sikerult. Bevallom, szerintem is tobb ertelme van a gyerek verziojanak. Hat na.




































 ...a kerdes.











Mamutozas utan elmentunk Mount Rushmore-t nezni, ami egy hegyoldal, amibe negy elnok arcmasat faragtak bele. nagyon impressziv, es meg egy kis setaval korbe is lehetett nezni minden oldalrol. Talalkoztunk ott aztan Zsuzsaval es a lanyaval is, akivel tiz eve netes baratnok vagyunk, de meg sose talalkoztunk a tavolsag miatt; ok husz percre laknak ettol a helytol.




































Odafele forgalmi dugoba is kerultunk: atment az uton vagy het boleny, szep komotosan. :))
Utkozben elert minket egy tipikus hirtelen zaporeso; izgalmas volt.






























Kovetkezo allomas Zsuzsa ajanlasara az Ordog Tornya volt, ami egy reges-regi vulkan maradvanya; az oldalait mar elerodalta az ido, de maga a belseje, ami vulkanikus kozet persze, megmaradt. Bizarr es csodaszep, ahogy az amugy mar ellaposodo tajbol kiall. Korbementunk ott is, szep kis konnyu egy merfoldes setaval. Utana lattunk prerikutyakat is, nagyon edik! A hotelunk bejaratan pedig egy boleny trofea van; asszem nekem elve jobban tetszenek.







































Vegul bemasztunk az autoba es felkeszultunk az ujabb ketoras semmire, errefel utkozben lattunk egy tornadot. Jo messzirol, de nagy volt az izgalom. Alig latszik a kepen, szep volt pedig!
A szallodaba erve annyi eronk alig volt, hogy elmenjunk hamburgerezni, szoval remelem ertekelitek, hogy itt lassan kifolyo szemmel pottyogok.
Holnap mar majdnem Yellowstone!!!

0 comments: