.

Tuesday, June 6, 2017

Negyedik nap: Nebraska, fossziliakkal!

Nem akarmilyen napunk volt; kicsike kertek alatti uton mentunk valami hihetetlen 460 merfoldet; es az ido 99%ban nem tortent semmi. De semmi. Es meg az se.
Ellenben szinte veletlenul belebotlottunk egy kivalo fosszilia-lelohelybe, ugy hivjak, hogy Ashfall Fossil Beds State Historical Park, ami komolyan a semmi kozepen van, es szenzacios. Aktiv asatas is van egy epuleten belul, es muzeumnak is ki van alakitva, Raadasul az epp ott levo professzor es a diakok is nagyon segitokeszek voltak, turelemmel es nagy szeretettel valaszoltak a fiuk kilencvennyolcadik kerdesere is. Szoval edi hely, raadasul nagyon erdekes. Ugy alakult ki, hogy kb. tizenharom millio evvel ezelott kitort egy hatalmas vulkan, es a hamu meteres vastagsagban hullott honapokig. Az allatok pedig kronikus tudobetegsegben pusztultak vegul el, szep lassan, szegenyek, aztan a hamu egeszben fosszilizalta oket. Hihetetlen epsegben megmaradt egesz csontvazak tomkelege van ott, tobbsegeben osi lovak, rinoceroszok, madarak, orias tekonosok, elefantok, es egy medvekutya-szeruseg is, na meg melyebben vannak az osi oceanban elpusztult tengeri osgyikok, capak, ammonitak maradvanyai is megtalalhatok. Minden szuperul megjelolve, mindenki szamara erthetoen elmagyarazva, szoval na. Ha ez a hely nalunk lenne, asszem tomegek lennenek itt minden nap, de igy csak mi voltunk. Bubu aztan kapott egy nagyon szep asvanyt, mert legnagyobb banatara igazi fossziliat nem lehetett elvinni. (De miert nem? legalabb egy rinocerosz-fogat? Anyaaaa).
Utana hosszu-hosszu orak mulva eljutottunk egy apro varoskaba, ahol talaltunk egy igazi rock kocsmat, kivalo kajaval; de a legnagyobb poen az volt, hogy a falon mindenutt igazi rocksztarok altal dedikalt valodi elektromos gitarok es poszterek voltak. Bogyo majdnem elalelt ott a helyszinen. Mondjuk en is, mert veletlenul rendeltem egy masodik sort is az ebedhez, hehe.
Vegul keso delutan ertunk Chadronba, ami mar majdnem itt van Wyoming mellett; innen indulunk holnap tovabb megnezni Mount Rushmore-t Del-Dakotaban, aztan tovabb Wyomingba, onnan holnap utan ha minden jol megy, vegre Yellowstone!
Na de ma meg ert ket ujabb meglepetes; talaltunk mengint egy szep kicsi helyi parkot rohangalni, aztan meg egy csaladias ettermet, ahol Bubu szerint elete legjobb palacsintajat ette. De tenyleg. Hazi sziruppal, friss gyumolccsel. Mi Andrasal mar annak is nagyon orultunk, hogy volt salatabar, friss zoldseggel, es volt grillezett hal is, igy vegre mar nem ugy alltunk fel az asztaltol, mint aki kovet nyelt.
Most este kilenc van helyi ido szerint; ez Mountain Time, 2 oraval a mi rendes Eastern Time idozonank helyett, azaz otthon most mar 11 ora van. Elfaradunk a nap vegere, jo egyet pihenni. Gyerekeknek meg volt energiaja ebben a szallodaban is egyet pancsolni, en bevallom mar kintrol neztem oket.















































































































0 comments: